mózg i neuroprzekaźniki

Witaminy z grupy B a Alzheimer

Zespół Downa i choroba Alzheimera idą w parze – pisaliśmy o tym już w tym miejscu. W obu przypadkach w podobny sposób są uszkodzone pewne obszary mózgu i w obu przypadkach istotną rolę odgrywa aktywność acetylocholiny, substancji funkcjonującej jako przekaźnik impulsów nerwowych . Jak podaje bbc.co.uk – najnowsze badania wykazały, że duże dawki witamin z grupy B mogą zmniejszyć nawet o połowę tempo kurczenia się mózgu u osób w podeszłym wieku, u których zaobserwowano pierwsze symptomy choroby Alzheimera. To może oznaczać, że suplementacja wit. z grupy B je
dnak jest ważna w przypadku osób z zespołem Downa.

Kurczenie się mózgu jest jednym z symptomów zaburzenia funkcji poznawczych, które mogą później doprowadzić do demencji. Średnie tempo kurczenia się mózgu wynosi 0,5 % rocznie u osób powyżej 60. Roku życia. Mózgi osób, które wykazują łagodne objawy zaburzeń poznawczych mogą kurczyć się dwa razy szybciej, a chorzy na Alzheimera wykazują skurcz mózgu nawet o 2,5 %.

Eksperci uważają, iż jest to pierwszy krok do znalezienia leku na opóźnienie wystąpienia choroby Alheimera. Uzyskane wyniki są niezwykle ważne, ale do osiągnięcia przełomu w leczeniu choroby potrzeba bardziej szczegółowych badań.

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie „Public Library of Science One”. Dotyczyły one grupy 168 ochotników w podeszłym wieku, u których wystąpił spadek poziomu umysłowego, określanego jako zaburzenia funkcji poznawczych. Jednym z warunków uczestnictwa w doświadczeniu było wykazanie występowania takich objawów starzenia się jak: łagodne zaniki pamięci i problemy języko
we, które mogą sygnalizować możliwość wystąpienia Alzheimera.

Badani zostali podzieleni na dwie grupy. Jednej z nich podawano wyższą niż zalecana dawkę witamin z grupy B (kwas foliowy, B6 i B12), natomiast druga otrzymywała placebo.

Po dwóch latach zmierzono rezultaty badań. Okazało się, że u osób, którym podawano witaminy kurczenie się mózgu zmniejszyło się średnio o 30 %. W niektórych przypadkach udało się osiągnąć wynik na poziomie 50%, który może być porównywany do kurczenia się mózgu u zdrowych ludzi.

Witamina B wpływa na poziom substancji znajdującej się w krwi, zwanej homocysteiną. Wysoki poziom homocysteiny wpływa na szybkość kurczenia się mózgu.

Witaminę B możemy odnaleźć w wielu pokarmach, takich jak mięso, ryby czy zielone warzywa.

Autor badań, profesor David Smith sugeruje jednak, by samemu nie próbować tej metody, jako sposobu na leczenie Alzheimera, gdyż nie dowiedziono jeszcze, czy nie powoduje ona jakichś efektów ubocznych.

źródło