ciąg dalszy przekąsek adwentowych

Przekąski na drugą połowę adwentu

13 grudnia – serowo – kokosowe muffinki

Składniki:
– 50 g wiórków kokosowych
– 2 żółtka i 5 białek jaja
– ¼ łyżeczki soli
– 1 łyżka soku z cytryny
– 5 łyżek ksylitolu lub miodu
– 600 g zmielonego twarogu (chudego/półtłustego w wersji dietetycznej lub tłustego/ maskarpone)
– około 150 g mrożonych jagód lub malin
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe zmiksować na mąkę w młynku. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ubijać na sztywną pianę żółtka i białka z solą i sokiem z cytryny. Do gotowej piany dodać cukier i mąkę z wiórków kokosowych i delikatnie wymieszać. Następnie domieszać do masy zmielony twaróg. Gotową masę przekładać do papilotek (masę należy nakładać tylko do połowy papilotki, ponieważ babeczki jeszcze urosną). Babeczki posypać rozmrożonymi wcześniej owocami. Babeczki piec około 30-35 minut. Przepis na 16-18 babeczek.

14 grudnia – deser jabłkowo- korzenny z tapioki

Składniki: ½ szklanki drobnej tapioki , 800 ml mleka ryżowego/ kokosowego, szczypta soli, 2 większe jabłka, 2 średnie marchewki, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta cynamonu i kardamonu, opcjonalnie miód


Sposób przygotowania: Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu dodać miód i szczyptę soli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, do czasu aż perełki tapioki staną się miękkie i przezroczyste. Przelać do szklanek/ pucharków i poczekać aż ostygnie i zgęstnieje. W międzyczasie upiec jabłka, ugotować marchewki. Jabłka obrać ze skórki i usunąć pestki, a następnie zmiksować z marchewką, sokiem z cytryny, cynamonem i kardamonem (opcjonalnie dosłodzić miodem). Gotowy mus wyłożyć na ostudzonej tapioce.

15 grudnia – szybkie serniczki

Składniki: 20 herbatników wielozbożowych (herbatniki można przygotować samodzielnie w domu; jeśli korzystasz z gotowych – pamiętaj, przeczytaj skład), 750 g naturalnego serka homogenizowanego, 250 ml jogurtu naturalnego greckiego, 2 łyżki miodu/ erytrolu/ ksylitolu , 1 łyżka skórki otartej z cytryny, 3 łyżki żelatyny, dowolne owoce świeże lub mrożone
Sposób przygotowania: Do przezroczystych szklaneczek lub pucharków o pojemności 200-250 ml pokruszyć po 2 herbatniki i ubić je na dnie. Serek, jogurt, miód i skórkę z cytryny wymieszać na jednolitą masę. Żelatynę zalać zimną wodą – około 1/3 szklanki. Jak żelatyna namoknie należy ją delikatnie podgrzać, tak aby żelatyna rozpuściła się. Wlać żelatynę do masy serowej i szybko mieszać. Przełożyć do szklaneczek po około 100 ml masy. Na wierzchu ułożyć dowolne owoce i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przepis na około 10 deserków.

16 grudnia – pieguski z ciecierzycy

Składniki:
– 2 puszki ciecierzycy
– 4 białka jaj
– 2 szklanki płatków owsianych górskich
– 120 ml mleka kokosowego
– 4 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
– 8 łyżek erytrolu/ ksylitolu/ miodu
– ziarenka z 1-2 lasek wanilii
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 200 g gorzkiej czekolady (min. 80% kakao)
Sposób przygotowania: Zmiksować na gładką masę odcedzoną na sicie ciecierzycę z wanilią i mlekiem kokosowym. Dodać erytrol/ ksylitol/ miód, białka jajek, olej, sól oraz proszek do pieczenia i zmiksować ponownie. Następnie dodać płatki i miksować tylko krótką chwilę tak, aby płatki rozdrobniły się, ale nie zostały zmiksowane na gładką masę. Dodać połamaną na małe kawałeczki czekoladę i zamieszać łyżką. Masę wykładać na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasteczka piec około 15 minut w temperaturze około 160°C z włączonym termoobiegiem. Ciasteczka powinny zostać nieco miękkie.

17 grudnia – gofry orkiszowe z twarożkiem borówkowym

Składniki:
Ciasto:
– 140 g mąki orkiszowej
– 200 ml mleka
– 2 jaja
– 20 ml oleju rzepakowego
– 20 g erytrolu/ ksylitolu
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Serek:
– 200 g serka wiejskiego
– 200 g borówki (mogą być mrożone)
– 30 g erytrolu/ ksylitolu
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywną pianę. Żółtka rozbełtać z mlekiem i olejem. W osobnej misce przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól oraz erytrol/ ksylitol i wymieszać. Mąkę wymieszać z żółtkami, a następnie bardzo delikatnie dodawać ubite białka. Tak przygotowane ciasto pozostawić na około 10-15 minut w ciepłym miejscu. Nagrzać gofrownicę i smażyć gofry po około 3 minuty każdy. Aby przygotować twarożek należy odsączyć z zalewy serek wiejski, połączyć z borówkami i erytrolem/ksylitolem i zmiksować na jednolitą masę. Ciepłe gofry podawać z serkiem. Przepis na 3 porcje.

18 grudnia – świąteczne pierniczki

Składniki: 200 g mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej, 2 jajka, 100 g miodu, 100 g stopionego i ostudzonego masła, 100 g cukru pudru, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka prawdziwego kakao, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania: Składniki zagnieść ręcznie, w razie potrzeby dodać mąki – ciasto ma być raczej kleiste, podsypujemy je w trakcie wałkowania. Ciasto schładzamy w lodowce, następnie wałkujemy na ok. 0.5 mm, wycinamy ciastka, pieczemy ok. 8 minut w 180 stopniach.

19 grudnia – pieczona ciecierzyca

Składniki:
– ciecierzyca sucha lub z puszki
– sól i/ lub papryka słodka
Sposób przygotowania:

Ciecierzycę przed przygotowaniem należy moczyć w wodzie kilka godzin (najlepiej przez noc). Następnie gotować ją przez około 45-60 minut, do momentu aż będzie miękka. Po ugotowaniu należy doprawić ją solą i/lub papryką i piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez 40-45 minut. Można wykorzystać ciecierzycę z puszki i pominąć etap moczenia i gotowania ciecierzycy.

20 grudnia – mini pizze z cukinii

Składniki:
– cukinia
– przecier pomidorowy
– ulubione dodatki np. szynka, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe i mozzarella
Sposób przygotowania:

Cukinie pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie posmarować je przecierem pomidorowym i ułożyć ulubione dodatki (np. szynka, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe, mozzarella czy ananas). Gotowe mini pizze piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

21 grudnia – domowe naczosy z kaszy jaglanej i czarnuszki

Składniki:
– 100 g kaszy jaglanej
– 1 łyżka lnu mielonego
– 1 łyżka słonecznika
– 6 łyżek oleju rzepakowego
– 5 łyżek mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka czarnuszki
Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować. Słonecznik doprawić solą i zmiksować. Ostudzoną kaszę połączyć z olejem, mąką kukurydzianą, lnem i zmiksowanym słonecznikiem, a następnie doprawić przyprawami. Otrzymaną kulę ciasta rozwałkować na cienki placek w kształcie prostokąta. Jeśli ciasto jest zbyt klejące – podsypać je mąką kukurydzianą. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wyłożyć ciasto i posypać go czarnuszką. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez około 30-40 minut. Pieczenie ciasta należy stale kontrolować, tak aby ciasto całkowicie się nie upiekło, ponieważ należy go jeszcze pokroić na trójkąty! Po około 30-40 minutach wyciągnąć blaszkę z piekarnika i ciasto ostrożnie pokroić na kawałki. Otrzymane trójkąciki należy ponownie włożyć do piekarnika na około 20 minut, kontrolując aby za bardzo się nie spiekły. Na tym etapie przed wyjęciem można posypać je żółtym serem i podać jako gorącą przekąskę. Domowe nachos z kaszy jaglanej można potraktować jako przekąskę i podawać z sosem, ale także świetnie sprawdzą się jako dodatek do zupy.

22 grudnia – popcorn parmezanowo – rozmarynowy

Składniki:

– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– 1 ząbek czosnku
– oliwa z oliwek
– sól
– pieprz
– 50 g ziarna kukurydzy
– olej roślinny
– 20-30 g startego parmezanu
Sposób przygotowania: Igiełki rozmarynu posiekać i podsmażyć je razem z posiekanym czosnkiem na oliwie. Po zdjęciu z ognia dodać sól i pieprz. Następnie w mikrofalówce przygotować popcorn delikatnie skrapiając oliwą z oliwek ziarna kukurydzy. Gotowy popcorn wymieszać z wcześniej przygotowaną przyprawą rozmarynową. Całość przesypać do dużej miski i posypać startym parmezanem.

23 grudnia – kanapki z batatów

Składniki:
bataty, ulubione dodatki np. szynka z indyka, oliwki, pomidor, papryka
Sposób przygotowania:

Bataty pokroić w plastry i ułożyć na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, sprawdzając czy nie są zbyt miękkie. Nałożyć ulubione dodatki.

24 grudnia – chipsy z warzyw

Składniki:
– ziemniaki/ bataty/ buraki/ cukinia/ marchew/ seler
– oliwa z oliwek
– ulubione przyprawy
Sposób przygotowania: Warzywa umyć, obrać i pokroić na cienkie plastry przy pomocy tarki lub szatkownicy. Tak przygotowane plastry ułożyć na papierze do pieczenia, delikatnie skropić oliwą, posypać przyprawami i piec w 200 stopniach do momentu, aż będą rumiane i chrupiące.