Dieta w zespole Downa

Konferencja w Poznaniu – dieta w zespole Downa

Cały przewód pokarmowy jest pokryty bakteryjną powłoką, która stanowi naturalną ochronę przeciwko mikroorganizmom i toksynom. Nasze bakterie w przewodzie jelitowym zapewniają nam ochronę przed zewnętrznymi, patogenicznymi organizmami, produkując substancje mogące rozpuścić błony komórkowe wirusów i bakterii, a także pobudzają system immunologiczny do działania. Dobrze funkcjonująca flora jelitowa jest źródłem energii i substancji odżywczych dla komórek wyściełających układ pokarmowy.

Komórki nabłonka jelitowego pobierają 60-70% energii z aktywności bakterii jelitowych. Dlatego wyniszczenie flory jelitowej skutkuje zaburzeniami odbudowy komórek nabłonka i wpływa na uszkodzenie ścian jelita. Powierzchnia wchłaniająca jelita zbudowana jest z palczastej struktury nazywanej kosmkami jelitowymi. Komórki nabłonka błony śluzowej nazwane są enterocytami – są nimi pokryte kosmki jelitowe. Enterocyty odpowiadają za trawienie i przyswajanie substancji odżywczych z pokarmu. Powstają nieustannie i następnie bardzo powoli przemieszczają się od podstawy na szczyt kosmka jelitowego. Kiedy odnawianie się enterocytów i ich wędrówka zostaje zaburzona, np. przez wyniszczenie bakterii żyjących na ścianach jelita, komórki podlegają degeneracji i rozpoczyna się stan zapalny, który w najgorszym scenariuszu daje transformację w komórki rakowe.

Czynniki, które uszkadzają florę bakteryjną to:

  • antybiotyki,
  • leki przeciwgrzybicze,
  • leki przeciwgorączkowe – niesteroidowe leki przeciwzapalne (ibuprofen, paracetamol),
  • leki sterydowe,
  • dieta bogata w błonnik z ziaren,
  • węglowodany,
  • stres,
  • rozmaite choroby,
  • zanieczyszczenie środowiska, toksyny, konserwanty.

W zespole Downa stwierdza się ciągły stan zapalny związany z zaburzeniami jelitowymi – u dzieci i dorosłych. Stan ten nasila się wraz z wiekiem. W jego konsekwencji układ immunologiczny staje się mało wydolny i pojawia się tendencja rozwoju następujących schorzeń:

  • infekcji,
  • alergii,
  • chorób autoimmunologicznych,
  • rozszczelnień jelita.

Stres oksydacyjny w zespole Downa to zaburzenie równowagi pomiędzy układem red-ox: utleniacze (najczęściej wolne rodniki) i reduktory (antyoksydanty). Do antyoksydantów zaliczamy następujące substancje:

  • białka/enzymy produkowane w organizmie np. glutation,
  • witaminy A, C, E,
  • mikroelementy – selen, cynk,
  • niektóre substancje organiczne pochodzenia naturalnego (polifenole np.EGCG, resweratol, kwasy omega3, melatonina itd.)

W zespole Downa występuje inna aktywność enzymów antyoksydacyjnych i zaburzenie funkcji mitochondriów (centrów energetycznych w komórkach), co może skutkować dodatkowym uszkodzeniem DNA i zmianą ekspresji genów, uszkodzeniem białek i lipidów błon komórkowych. Nasila się wtedy ogólny stan zapalny i postępuje przedwczesne starzenie.

No co należy zwracać uwagę w żywieniu osoby z zespołem Downa? Przede wszystkim na lektyny (do których należy gluten) i surowe mleko. Lektyny są to białka obecne naturalnie w żywności, które wiążą się z węglowodanami (cukrami). W roślinach pełnią funkcję mechanizmu obronnego przed uszkodzeniami i w większości nie są szkodliwe. W dużej ilości występują w młodych liściach oraz korzeniach.

Lektyny w przewodzie pokarmowym wiążą się z komórkami jelit powodując niszczenie kosmków. Może pojawić się alergia, a u osób wrażliwych – reakcja autoimmunologiczna. Białka roślinne wiążące cukier mogą być nieuświadomiona przyczyną przyrostu masy ciała, złego stanu zdrowia, nawet przy stosowaniu zdrowej diety. Lektyny mogą potęgować reakcję immunologiczną w stosunku do antygenów, które same nie powodowałyby reakcji zapalnej. Lektyny powodują zaburzenia, których bezpośrednią przyczyną jest mimikra molekularna. Poprzez przejmowanie funkcji innych białek, na przykład w tarczycy lub stawach, lektyny mogą sprawić, że organizm zacznie atakować własną tarczycę, lub mogą indukować reumatologiczne zapalenie stawów.

Jak można pozbyć się lektyn? Orzechy i nasiona moczymy przed planowanym spożyciem i nie przechowujemy uprzednio namoczonych:

  • orzechy laskowe i nasiona dyni – 10 godzin
  • orzechy włoskie, migdały – 8 godzin
  • ziarno słonecznika, sezamu – 4 godziny
  • orzechy nerkowca i pistacje – od 2 do 4 godzin
  • orzechy brazylijskie, piniowe i makdamia – 1 godzinę

Z tego samego powodu powinno się moczyć przed gotowaniem:

  • rośliny strączkowe,
  • zboża i płatki zbożowe,
  • kasze,
  • ryż.

Pieczywo z najmniejszą zawartością lektyn to pieczywo z pełnoziarnistej maki na zakwasie.

Kazeina jest białkiem występującym w mleku krowim, owczym, ludzkim. U osób, które nie trawią tego białka prawidłowo, jego przemiany powodują powstawanie substancji chemicznych o budowie podobnej do opiatów. Kazomorfinę stwierdzono w moczu dzieci z zespołem Downa, ADHD, chorobami neurologicznymi, psychozami i chorobami autoimmunologicznymi. Ma ona zdolność pokonywania bariery krew-mózg oraz blokowania pewnych obszarów w mózgu – tak jak morfina lub heroina łączy się z receptorami opiatowymi.

Dieta w zespole Downa powinna zatem ograniczać: gluten i lektyny, surowe mleko, cukier. Do diety należy włączyć produkty fermentowane (kiszonki), oleje roślinne oraz tłuszcze zwierzęce wspomagające wchłanianie witamin A, E, D.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.