dieta

Dieta w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto

Chciałam podzielić się z Wami efektem moich rocznych zainteresowań tym, co nauki o żywieniu mają do zaoferowania obecnie osobom z niedoczynnością tarczycy oraz postępującą chorobą Hashimoto. Jestem przekonana, że te wskazówki mogą się przydać również w opracowywaniu diet dla dzieci z zespołem Downa.

1. Wrodzona niedoczynność tarczycy – obalanie mitów

Zespół Downa najczęściej wiązany jest z wrodzoną niedoczynnością tarczycy. I chociaż faktycznie większość naszych dzieciaków już w badaniu po urodzeniu wykazuje wysokie wartości TSH, to wynik nawet 13-14 jednostek dla noworodka nie jest jeszcze postacią kliniczną. W zespole Downa najczęściej występuje postać subkliniczna, którą (z powodu wykazanej korelacji między zaburzeniem syntezy hormonów tarczycy a upośledzeniem umysłowym – chociaż nie do końca jeszcze zbadanej) leczy się stosunkowo niewielkimi dawkami leków. Problemem jednak jest interpretacja – co jest wrodzoną/trwałą niedoczynnością tarczycy, a co nie. Czy okresowe spadki w TSH są groźne? Nie, jeśli poziomy FT3 i FT4 wskazują na prawidłowe wysycenie komórek hormonami. A jednak, z jakiegoś powodu, w dłuższym okresie czasu, niektóre dzieci zespołowe, które miały poziomy TSH pod kontrolą, zaczynają wykazywać zmiany w FT3 i FT4, a w dalszej kolejności TSH. Fakt, że coś zaczyna się zmieniać na niekorzyść odkrywamy zazwyczaj dopiero, gdy przy wysokim TSH wyniki pozostałych dwóch wskaźników również uległy wyraźnej zmianie. Zaczyna się zwiększanie dawek leków, a często w testach na przeciwciała wychodzi choroba Hashimoto. Jaki mamy tu mit? Ten schemat nie jest charakterystyczny dla dzieci z ZD – on jest charakterystyczny dla większości osób z otyłością – tylko, że większość z nas się nie bada.

2. Czynniki wywołujące przewlekłe stany zapalne prowadzące do niedoczynności tarczycy

gluten (niestety, i nie dotyczy to tylko osób, którym nietolerancję zdiagnozowano już za niemowlęctwa – gluten z racji swojej struktury molekularnej podobny jest do innych cząsteczek, stąd system immunologiczny, przez lata wprowadzany w błąd, wypracowuje szereg mechanizmów auto-destrukcyjnych, czyli stany zapalne (np. stopniowe niszczenie tarczycy)
goitrogeny – z tego samego powodu co gluten, związki te (a zwłaszcza jego metabolity) poważnie zaburzają wchłanianie jodu, przyczyniając się do stopniowej niedoczynności tarczycy

3. Co jeść, czego nie?

Z tym glutenem spokojnie – niekoniecznie chodzi o całkowite odstawienie produktów glutenowych, ale zdecydowane ich ograniczenie. Zamiast makaronu pszennego – kukurydziany; zamiast ciasteczek z mąki pszennej czy żytniej – owsiane. Do obiadów zawsze zostaje jeszcze ryż, kasze, ziemniaki – to dużo. Na śniadanie pycha jest kasza jaglana na ciepło z mlekiem albo dżemem – z kaszy jaglanej i amarantusa można robić też masę na naleśniki i placuszki.

 

Goitrogeny: występują głównie w roślinach z rodziny krzyżowych: kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa, brokuły, jarmuż, rzepa. Co ciekawe, zawartość goitrogenów spada do pomijalnych wartości po uprzednim ugotowaniu tych warzywek.

 

Bardzo ciekawym elementem diety dla pacjentów z Hashimoto jest stawianie na ciepłe posiłki, zwłaszcza codziennie picie bulionu z dobrego mięsa, a jeszcze lepiej kości: długo gotowany wywar mięsny pomaga w prawidłowym metabolizmie jodu.

 

Kolejną ważną sprawą jest unikanie picia zimnych napoi (także wody mineralnej!) przed posiłkami i podczas posiłków. Zimna woda poważnie rozrzedza soki żołądkowe powodując kolejne zaburzenia w trawieniu i wchłanianiu substancji odżywczych. Dlatego do posiłku dobrym pomysłem jest kokilka z bulionem, albo ciepła, przegotowana woda.

Tekst został napisany w oparciu o następujące źródła:

http://www.grassfedgirl.com/

https://www.celiac.org/

http://www.celiakia.pl/

http://thyroid.about.com/od/symptomsrisks/a/All-About-Goitrogens-thyroid.htm

 

Możesz porozmawiać o tym na forum w tym miejscu.