Organizatorami konkursu jest Stowarzyszenie „Otwarte Drzwi” oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Głównym partnerem przedsięwzięcia jest Jarosław Uściński – właściciel i szef kuchni Restauracji Moonsfera, kucharz programu „Kawa czy herbata”. Przedsięwzięcie skierowane jest do dorosłych osób z niepełnosprawnością intelektualną – uczestników warsztatów terapii zajęciowej, środowiskowych domów samopomocy, ośrodków dziennego pobytu oraz specjalnych placówek edukacyjnych z terenu Warszawy.
Do konkursu stanie 10 drużyn 2-osobowych, których zadaniem będzie wykonanie dwóch potraw:
roladek z grillowanej cukinii, faszerowanych mango z kurczakiem,makaronu papardelle z serem pleśniowym. Dania będą oceniane przez jury w składzie:
– Jan Ponulak – Naczelnik Biura Polityki Społecznej Urzędu Miasta W Warszawie, wydział ds. Osób Niepełnosprawnych,
– Urszula Kujawska – Kierownik Działu Integracji Społecznej Niepełnosprawnych i Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi Warszawskiego Centrum Pomocy Rodzinie,
– Janusz Wiśniewski – Wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników,
– Piotr Szczygielski – Sekretarz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.Członkowie jury ocenią walory smakowe i estetyczne przygotowanych potraw.
Gośćmi specjalnymi tegorocznej edycji „Kucharza Doskonałego” będą mistrz Polski oraz złoty medalista Pucharu Polski w Carvingu – Paweł Sztenderski oraz II wicemistrz Polski – Grzegorz Gniech.
Założeniem konkursu jest poszukiwanie innowacyjnych sposobów realizacji tradycyjnych form rehabilitacji osób z niepełnosprawnością intelektualną. Organizatorom zależy na nadaniu nowego, bardziej kreatywnego wymiaru procesowi codziennej pracy osób z tym rodzajem niepełnosprawności. Działania tego typu traktują jako wyrównywanie szans i ograniczanie marginalizacji tej grupy osób. Umiejętne pokazanie atutów, realnych możliwości zawodowych i społecznych osób z niepełnosprawnością intelektualną, wpływa na pokonanie lęków, przełamanie barier i rewizję niesprawiedliwych stereotypów.
Źródło: gastronauci.pl